Toparbiter Peter Bookelman van De Meeuwen staat volop in de belangstelling. Lees meer over een ongekende scheidsrechterscarriëre van bijna 35 jaar.

Toparbiter Peter Bookelman van De Meeuwen staat volop in de belangstelling

Heb je het nieuws een beetje gevolgd, dan kan het je niet zijn ontgaan: Meeuwenlid Peter Bookelman trekt de aandacht. Werd hij recentelijk nog benoemd tot door de Kring Amsterdam-'t Gooi. Nu verscheen zelfs een compleet artikel in ManMeer! over zijn indrukwekkende carriëre. Geschiedenis In de wedstrijd tussen Polar Bears en De Zijl-LGB vloot Peter Bookelman zijn laatste wedstrijd. Het eindsignaal betekende daarom niet alleen het einde van de wedstrijd, maar ook het einde van 35 jaar (inter)nationaal fluiten. Bookelman werd in de jaren 60 lid van De Meeuwen Diemen. Terwijl hij in Heren 2 (Reserve Hoofdklasse) speelde, pakte Heren 1 van De Meeuwen in 1973 de landstitel. Ondertussen ging het fluiten hem zo goed af dat hij op 23-jarige leeftijd besloot zich volledig op het scheidsrechtersvak te richten.

Peter Bookelman: 35 jaar lang scheidsrechter.

Zijn eerste internationale wedstrijden floot hij in 1976. Al snel was hij ook in de internationale contreien een vaste waarde. De Olympische Spelen in Los Angeles (1984) floot hij met Fred van Dorp. Daarop volgde het WK Madrid (1986), waar hij samen met Rob Tellegen, Fred van Dorp en Elly Jansen Nederland vertegenwoordigde. Totaal zou hij op zeven Europese Kampioenschappen, drie Final Tours, drie Wereldkampioenschappen en drie Olympische Spelen wedstrijden leiden. Daaronder bevond zich viermaal een finale: - EK Wenen (1995): Hongarije - Italië  - Olympische Spelen Sydney (2000): Hongarije - Rusland - EK Boedapest (2001): Servië en Montenegro - Italië - WK Barcelona (2003): Italië - Hongarije Reflectie Zelf beschouwd hij de finale van de Olympische Spelen in Sydney als zijn hoogtepunt, zo verteld hij in Sport International. In dit artikel over het vak als toparbiter verteld hij zijn geheim: "Het liefst fluit ik tijdens een wedstrijd helemaal niet." Heden Peter Bookelman is nog steeds in het zwembad te vinden; tegenwoordig rapporteert hij over het functioneren van scheidsrechters. Daarnaast is Bookelman onder andere betrokken bij Stichting Topsport Amsterdam als manager topsportevenementen.

Contactgegevens

De Meeuwen Diemen
Ouderkerkerlaan 10
1112 BE Diemen-Zuid
e-mail: ledenservice@demeeuwen.nl
Locatie zwembad
Wethouder F.B. Duranbad
Ouderkerkerlaan 10
1112 BE Diemen-Zuid
Vertrouwenspersoon Michael van Leeuwen
e-mail: vcpmichael@demeeuwen.nl.
telefonisch: stuur een (MMS-)bericht naar het e-mailadres en je wordt teruggebeld